Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

Recomanacions ZIKA

Què és el Zika?

És una malaltia infecciosa, causada per un virus i que es transmet a través de la picadura d’un mosquit.

Quins símptomes provoca?

Majoritàriament, les persones no presenten cap simptomatologia (un 80% dels casos són asimptomàtics). En els pacients que sí que mostren símptomes, estos són molt inespecífics: febra, erupció cutània (que és pruriginosa), molèsties oculars (incloent-hi conjuntivitis), mal de cap i articulacions, fonamentalment. Actualment s’està estudiant la seua possible associació amb transtorns neurològics (síndrome de Guillain-Barre) i malformacions fetals en dones embarassades (microcefàlia).

Quins són els vectors

El principal vector de la malaltia és l’espècie de mosquit denominada Aedes aegypti. Esta espècie, que no està present en la Península Ibèrica, és la que està protagonitzant actualment els brots epidèmics a Llatinoamèrica. El mosquit tigre, Aedes albopictus, que sí que està distribuït per la Conca Mediterrània del nostre país, també està descrit com un vector potencial i secundari de la malaltia. No obstant, estos extrems han de ser confirmats científicament, ja que encara no s’ha demostrat que les poblacions europees del mosquit tigre siguen competents per al virus.

Programa de prevenció de l’Ajuntament

Des del Servici de Sanitat de l’Ajuntament de València s’articula un Programa de Vigilància i Control del Mosquit Tigre en la ciutat. Este programa es basa en el desenvolupament continu d’accions preventives de control larvari en els punts de cria del mosquit en la via pública (fonamentalment embornals i fonts ornamentals), a més de la difusió de campanyes de conscienciació i sensibilització entre la ciutadania per mitjà de xarrades i tríptics informatius. A més, es disposa d’un equip d’atenció d’incidències del mosquit tigre, després de comunicació per part del ciutadà de zones afectades per mitjà del 010. Addicionalment, s’ha habilitat un sistema d’atenció al ciutadà a través de la plataforma AtrapaelTigre.com, perquè les comunicacions dels nostres ciutadans servisquen per a millorar la gestió de l’espècie.

Finalment, un minuciós i avançat programa d’inspecció entomològica i control vectorial és aplicat en cada zona en què es detecta qualsevol cas importat d’una virosi que puga ser transmesa pel mosquit tigre, no sols Zika, sinó també Dengue o Chikungunya. L’objectiu és intensificar la intervenció ambiental a nivell molt local, per a minimitzar qualsevol risc sanitari.

En definitiva, des de l’Ajuntament de València es vol transmetre tranquil·litat davant de la gran quantitat de notícies aparegudes en els últims dies relatives a l’emergència de malalties transmeses per mosquits. Perquè s’originen episodis de transmissió de malalties semblants als de Llatinoamèrica, es requerix de la coincidència d’una sèrie de factors que en l’actualitat no es donen en la ciutat de València. Des de el Servici de Sanitat es treballa activament per a continuar amb la prevenció i mantindre allunyades les possibilitats d’aparició de malalties en la nostra ciutat.Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI