Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Busca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament reintrodueix quatre nous esquirols en el Jardí del Túria

El vicealcalde desitja que “es cree una població estable i s’expandisca per altres zones”

Els exemplars que han estat alliberats hui

• Els exemplars que han estat alliberats hui

15/05/2021

L’Ajuntament de València ha reintroduït quatre nous exemplars d’esquirol roig en el Jardí del Túria dins del programa per a incrementar la fauna i la biodiversitat del llit vell del riu. La solta d’esquirols és la continuació de la campanya que ja es va realitzar en 2019 i en què s’alliberaren altres exemplars. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha afirmat que “volem que es cree una població estable i que, fins i tot, puga expandir-se a altres zones de la ciutat”.

 

El regidor ha explicat que l’esquirol roig “és una espècia comuna en els jardins de moltes ciutats i el que fem en València és introduir una espècie autòctona i que considerem que pot adaptar-se perfectament a les condicions ambientals del jardí del Túria”. El vicealcalde espera, a més, “que siga capaç de reproduir-se i puga escampar-se per altres zones de València”.

Sergi Campillo ha recordat que “repetim l’exitosa introducció d’exemplars que ja hem fet en anys anteriors en eixe jardí” i ha detallat “que els dos mascles i les dos femelles han superat la fase d’aclimatació en una gàbia especial que hem col·locat al jardí del Túria”.

Els quatre exemplars alliberats són dos mascles i dos femelles procedents del Centre de Recuperació de Fauna del Saler, al qual van arribar l’any passat recuperats del medi natural. Es tracta d’espècies perdudes o lesionades que, una vegada recuperades, trobaran al Jardí del Túria la seua nova llar. Un dels exemplars alliberats és “Túria”, que deu al seu nom als usuaris de les xarxes socials de l’Ajuntament de València, que participaren en la campanya per posar nom al mamífer i que el batejaren amb el nom del riu.

Els quatre exemplars, després de passar un temps d’aclimatació en el mateix riu, han estat alliberats al tram IV del jardí i porten un collar emissor que permetrà fer-los un seguiment, monitoritzar el seu comportament, vore quines zones del riu freqüenten i quins recursos alimentaris empren.

La solta d’esquirols és un projecte pioner dins de la campanya per renaturalitzar la ciutat i que ajuda a entendre que els jardins no només són espais verds ornamentals sinó ecosistemes complexos amb gran biodiversitat i riquesa. A més, estos mamífers poden ser beneficiosos per al medi ambient ja que contribueixen a dispersar llavors d’arbres i arbustos. El projecte de la solta d’esquirols té també finalitats educatives ja que representa un nou recurs d’educació ambiental tant per al coneixement de les espècies nadiues com per a ressaltar la importància dels nostres parcs i jardins en la conservació de la biodiversitat.

Finalment, el vicealcalde Campillo ha fet una crida als propietaris dels gossos per tal que els porten lligats al Jardí del Túria i afavorir així la llibertat de moviments dels esquirols.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo