Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament publica un llibre dedicat a la figura de “l’il·lustre i desconegut” José Iturbi

• Cartell de l'exposició de José Iturbi

03/05/2021

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha anunciat que l’Ajuntament de València ha publicat un llibre de gran format i de 235 pàgines dedicat a la figura del músic José Iturbi, de qui es va complir el 125 aniversari del naixement el passat novembre de 2020. El llibre s’anomena “Iturbi, més enllà de Hollywood” i a través d’ell es planteja un recorregut per la memòria del músic valencià més internacional.

 

Tal i com ha explicat la regidora Tello, “este llibre era molt necessari perquè la figura d’este singular pianista, director i altres tantes coses més, fa temps que demandava una gran atenció –minuciosa i rigorosa- que aconseguira deslligar-la dels prejudicis, clixés i conclusions perverses amb què certa part de la critica dels últims setanta anys va aconseguir enterbolir la memòria d’una de les personalitats més reeixides i influents del panorama musical de la primera meitat del segle passat”.

José Iturbi va passar de ser una icona del piano en aquella efervescent Europa dels anys vint a convertir-se en un ídol de masses als Estats Units de la Gran Depressió, així com en estrela rutilant del Holliwood daurat dels posteriors anys quaranta. Este pas per l’Olimp de Hollywood el va capturar fins a unes quotes de popularitat mai abans aconseguides per cap altre músic, alhora que li va possibilitar dur a terme la seua pròpia missió autoimposada: acostar la música clàssica, a través de la gran pantalla, a un públic que fins a eixe moment no n’havia tingut accés. Però de la nit al dia va ser destronat i despullat d’eixe reconeixement i això va desvirtuar el relat que ha transcendit fins als nostres dies sobre la seua figura, i marca encara la valoració que l’actualitat fa d’esta transcendental figura de la música valenciana.

“‘Iturbi, més enllà de Holliwood’ pretén convertir-se en el punt de partida per al necessari redescobriemnt d’este colós del teclat. Articles inèdits i dades desconegudes fins al moment llancen nova llum per al seu estudi, amb l’ànim de contribuir a separar la realitat de la llegenda (negra) que ha volgut aombrar la carrera i els assoliments d’este pianista enlluernador que va regnar durant bona part del segle XX”, ha dit la regidora Glòria Tello.

El llibre es pot adquirir a la llibreria pública que l'Ajuntament de València disposa en la plaça de l'Ajuntament (en un antic lloc de flors). En este espai estan a la venda totes les publicacions que realitza l'Ajuntament.

 

2.468 PERSONES VISITEN L’EXPOSICIÓ D’ITURBI A L’AJUNTAMENT

 

 L'exposició 'Iturbi, més enllà de Hollywood' ha finalitzat este passat diumenge amb un total de 2.468 persones que han visitat el recorregut per la biografia i la trajectòria del pianista valencià que feia esta exposició. Un homenatge on s’han pogut vore programes de mà dels teatres i auditoris on va actuar el músic valencià.

“Gràcies a esta mostra hem pogut saber que Iturbi va actuar a Montevideo en 1927, una visita a la capital uruguaiana completament desconeguda fins ara. També s’ha mostrat material cedit per la família i peces inèdites com una entrevista que TVE li va fer el 1976, i fragments de concerts dirigits i interpretats per Iturbi i que mai havien vist la llum”, ha posat en valor Glòria Tello.